Fijne kerstdagen

Chat

Regelmatig lezen we in de les korte nieuwsartikelen. We oefenen onze uitspraak en kijken naar de betekenissen van woorden of zinsdelen. Ook concentreren we ons soms op een bepaald onderdeel uit de grammatica of spelling, bijvoorbeeld scheidbare werkwoorden, voegwoorden of meervouden.

Dit keer twee nieuwsberichten die over kerst gaan. We gaan hierbij onder meer in op de betekenissen van uitdrukkingen als “krap bij kas zitten” en “goed in de smaak vallen”. Ook letten we op de spelling van bijvoorbeeld de namen van feestdagen en samenstellingen (een combinatie van woorden die een eenheid vormt en aan elkaar wordt geschreven), zoals de woorden miljoenenbedrijf, baktalent en chocoladecadeautjes.

Van geldnood naar miljoenenwinst voor bakkende vrouw

Wat doe je als je geen geld hebt om kerstcadeaus te kopen? Je kunt natuurlijk niets geven of je besluit zelf iets te maken. Dit laatste deed een Engelse vrouw, die daar inmiddels een miljoenenbedrijf van heeft gemaakt.

Toen de 37-jarige Flo Broughton dertien jaar geleden krap bij kas zat, dacht ze: ik ga mijn baktalent gebruiken voor cadeaus. Ze nam plaats aan haar keukentafel om chocolaatjes en bonbons in elkaar te knutselen. Samen met haar vader maakte ze toen rubberen mallen, waar ze met de hand chocolade ingoten. „Een originele methode, want we legden de laagjes op elkaar”, vertelt Broughton.

De chocoladecadeautjes vielen goed in de smaak bij haar vrienden en familie. De bakster besluit mee te doen aan een show: met succes. „Ik realiseerde me al snel dat we een goed plan hadden en dat wilde ik uitbouwen.”

Dan gaat het snel voor Choc on Choc, zoals het bakkersbedrijfje heet. „Van ons werk in de keuken groeiden we uit tot een bedrijf met 30 werknemers in dienst. We produceren 60 ton chocolade per jaar”, vertelt de chocoladefan trots.

Bekende Engelse warenhuizen als Harrods hebben de lekkere kunstwerken inmiddels in hun assortiment opgenomen. Flo Broughton bewijst dat je, wanneer je van je passie je werk maakt, je erg ver kan komen. En, zoals de bakster zegt: „Chocolade laat je gewoon goed voelen in donkere tijden: daar is dus altijd vraag naar!”

Bron: Metronieuws, 15-12-2016

Turks restaurant biedt gratis kerstmaal aan daklozen

De eigenaar van een Turks restaurant in Londen vindt het een vreselijk idee dat er daklozen in zijn stad zijn die tijdens de kerst over straat zwerven. Daarom biedt de eigenaar van het restaurant op eerste kerstdag een driegangenmenu aan voor daklozen.

De eigenaar, Serdar Kigili, vindt dat niemand met kerst alleen zou moeten eten. Hij kwam op het idee omdat er in november een oudere vrouw uit de buurt zijn restaurant binnenkwam om te vragen of iemand haar kon helpen. Het lukte haar niet om haar raam dicht te krijgen.  De medewerkers van het restaurant twijfelden geen seconde. Toen de vrouw de volgende dag langskwam om hen te bedanken, vertelde ze dat ze met de kerst alleen zou zijn. De situatie van de vrouw deed Kiligi denken aan die van zijn moeder in Turkije. Hij heeft zijn moeder jaren niet gezien. Het management van zijn restaurant bedacht een fantastisch plan.

In eerste instantie plakte het team een papieren advertentie op het raam van het restaurant, met daarop een handgeschreven boodschap: „Niemand eet alleen met kerst. Wij zijn er om met jou te zitten. Gratis driegangenmenu voor daklozen van 12.00 tot 18.00 uur. Alle daklozen en ouderen zijn welkom.

Zijn post is meer dan duizend keer gedeeld op de pagina van het restaurant op Facebook. Het zorgde ervoor dat meer dan 25 mensen uit Londen vrijwillig willen meewerken aan het gezellige diner. Een groep taxichauffeurs uit het gebied heeft aangegeven de daklozen en ouderen gratis van en naar het restaurant te willen brengen. „Het gaat niet om religie, taal of cultuur. Het gaat om de gemeenschap”, zegt een van de managers van het restaurant. De 66 zitplaatsen in het restaurant zijn de gehele tweede kerstdag open om te komen eten. De manager  hoopt dat andere restaurants en winkels een voorbeeld nemen aan hen.

Bron: Metronieuws, 10-12-2016