Nederland kleurt wit

Chat

Regelmatig lezen we in de les een nieuwsartikel en werken we aan het vergroten van de woordenschat. Zo leren we in onderstaand artikel de betekenis van uitdrukkingen als ‘de dag doorkomen’, ‘ergens hinder van ondervinden’ en ‘alles uit de kast halen’.

Nederland kleurt wit: dinsdag code geel

Eindeloze files, ontzettend veel vertragingen en een hoop kou: maandag was het code rood en dit viel Nederland zwaar. Voor als je je afvraagt wat het weer dinsdag gaat doen: we zullen de dag door moeten komen met code geel.

HET WEER
Maandagnacht zal het sneeuwgebied geleidelijk naar Duitsland wegtrekken, waardoor het dinsdag wat meer opklaart. Dinsdag begint de dag met veel bewolking en er zullen enkele buien voorkomen. In het oosten van het land kan er nog wel wat natte sneeuw vallen. In de loop van de dag wordt het vanuit het westen droger en breekt ook de zon een beetje door.

Volgens het KNMI is er dinsdag, vanwege gladheid, mogelijk wel kans op ‘gevaarlijk weer’. Om die reden geldt dinsdag code geel. Het verkeer kan die dag tijdens de ochtendspits mogelijk nog hinder ondervinden van sneeuwresten.

TREINEN
De treinen rijden dinsdagochtend volgens de normale dienstregeling. Dat is in ieder geval de bedoeling van de Nederlandse Spoorwegen. „Na de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen, halen NS en ProRail alles uit de kast om het treinverkeer normaal te laten rijden”, stelt het spoorbedrijf. NS raadt reizigers aan om dinsdagochtend voor vertrek wel de reisplanner te raadplegen, vanwege mogelijke verstoringen als gevolg van het winterweer.

Bron: Metronieuws, 12 december 2017