Winterweer

Standaard

De ene dag geldt in de provincie code geel, de volgende dag is het code oranje. Wat betekenen de kleuren van de weercodes precies en waar moet je eigenlijk voor opletten?

Ook lezen we een artikel over strooizout. De strooiwagens hebben het afgelopen weekend namelijk een flink gat geslagen in de voorraad strooizout. We letten in de tekst onder meer op de (werkwoorden met vaste) voorzetsels en de scheidbare werkwoorden. We bespreken ook welke betekenis een bepaald woord (zoals het werkwoord opmaken) in deze tekst heeft en wat ditzelfde woord in een andere context betekent.

Kwart van hoeveelheid strooizout op

Medewerkers van Rijkswaterstaat hebben dit weekend al ruim acht miljoen kilo zout gestrooid in de strijd tegen gladheid. In totaal is er sinds oktober 45 miljoen kilo gestrooid. Daarmee is bijna een kwart van de wintervoorraad (200 miljoen kilo) opgemaakt.

Ondanks de inzet van verschillende strooiploegen, gebeurden er zaterdagavond en zondagochtend op de snelwegen verschillende ongelukken. Een totaalbeeld heeft Rijkswaterstaat niet, omdat bij blikschade de medewerkers niet altijd op pad worden gestuurd. ,,Wij hebben sinds zondagochtend vijf meldingen binnen gehad, maar er komen ook meldingen bij de politie en verzekeraars binnen.”

De Verkeersinformatiedienst registreerde tussen 6.30 uur en 11.00 uur zondagochtend dertien ongelukken, zowel op provinciale wegen als op de snelwegen. ,,Het gaat dan om ongelukken waarbij de politie wordt ingeschakeld. Tussen half tien en elf uur ’s ochtends liep het echt storm, met name op de provinciale wegen. Voor half tien was het ook al glad, maar op zondag gaan mensen later de weg op.” Tot 11.00 uur zondagochtend was code geel van kracht in het hele land. Vanaf 18.00 uur geldt opnieuw dezelfde waarschuwing. De Verkeersinformatiedienst verwacht daarom dat het aantal ongevallen dan weer verder oploopt.

Bron: Nieuws.nl, 15-01-2017