Korte, lange en tweeklank

Chat

In de Nederlandse taal komen klanken voor die in andere talen niet voorkomen. Zo zijn voor veel anderstaligen de tweeklanken (klinkercombinatie) in woorden als huis en mei nieuwe klanken. Ook kan het moeilijk zijn om het verschil tussen een korte klank (ben) en een lange klank (been) te horen. De belangrijkste verschillen staan in dit document beschreven. In de les leren we ook om woorden met de korte, lange en tweeklank correct te schrijven.

Nederland kleurt wit

Chat

Regelmatig lezen we in de les een nieuwsartikel en werken we aan het vergroten van de woordenschat. Zo leren we in onderstaand artikel de betekenis van uitdrukkingen als ‘de dag doorkomen’, ‘ergens hinder van ondervinden’ en ‘alles uit de kast halen’.

Nederland kleurt wit: dinsdag code geel

Eindeloze files, ontzettend veel vertragingen en een hoop kou: maandag was het code rood en dit viel Nederland zwaar. Voor als je je afvraagt wat het weer dinsdag gaat doen: we zullen de dag door moeten komen met code geel.

HET WEER
Maandagnacht zal het sneeuwgebied geleidelijk naar Duitsland wegtrekken, waardoor het dinsdag wat meer opklaart. Dinsdag begint de dag met veel bewolking en er zullen enkele buien voorkomen. In het oosten van het land kan er nog wel wat natte sneeuw vallen. In de loop van de dag wordt het vanuit het westen droger en breekt ook de zon een beetje door.

Volgens het KNMI is er dinsdag, vanwege gladheid, mogelijk wel kans op ‘gevaarlijk weer’. Om die reden geldt dinsdag code geel. Het verkeer kan die dag tijdens de ochtendspits mogelijk nog hinder ondervinden van sneeuwresten.

TREINEN
De treinen rijden dinsdagochtend volgens de normale dienstregeling. Dat is in ieder geval de bedoeling van de Nederlandse Spoorwegen. „Na de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen, halen NS en ProRail alles uit de kast om het treinverkeer normaal te laten rijden”, stelt het spoorbedrijf. NS raadt reizigers aan om dinsdagochtend voor vertrek wel de reisplanner te raadplegen, vanwege mogelijke verstoringen als gevolg van het winterweer.

Bron: Metronieuws, 12 december 2017

Fijne kerstdagen

Chat

Regelmatig lezen we in de les korte nieuwsartikelen. We oefenen onze uitspraak en kijken naar de betekenissen van woorden of zinsdelen. Ook concentreren we ons soms op een bepaald onderdeel uit de grammatica of spelling, bijvoorbeeld scheidbare werkwoorden, voegwoorden of meervouden.

Dit keer twee nieuwsberichten die over kerst gaan. We gaan hierbij onder meer in op de betekenissen van uitdrukkingen als “krap bij kas zitten” en “goed in de smaak vallen”. Ook letten we op de spelling van bijvoorbeeld de namen van feestdagen en samenstellingen (een combinatie van woorden die een eenheid vormt en aan elkaar wordt geschreven), zoals de woorden miljoenenbedrijf, baktalent en chocoladecadeautjes.

Van geldnood naar miljoenenwinst voor bakkende vrouw

Wat doe je als je geen geld hebt om kerstcadeaus te kopen? Je kunt natuurlijk niets geven of je besluit zelf iets te maken. Dit laatste deed een Engelse vrouw, die daar inmiddels een miljoenenbedrijf van heeft gemaakt.

Toen de 37-jarige Flo Broughton dertien jaar geleden krap bij kas zat, dacht ze: ik ga mijn baktalent gebruiken voor cadeaus. Ze nam plaats aan haar keukentafel om chocolaatjes en bonbons in elkaar te knutselen. Samen met haar vader maakte ze toen rubberen mallen, waar ze met de hand chocolade ingoten. „Een originele methode, want we legden de laagjes op elkaar”, vertelt Broughton.

De chocoladecadeautjes vielen goed in de smaak bij haar vrienden en familie. De bakster besluit mee te doen aan een show: met succes. „Ik realiseerde me al snel dat we een goed plan hadden en dat wilde ik uitbouwen.”

Dan gaat het snel voor Choc on Choc, zoals het bakkersbedrijfje heet. „Van ons werk in de keuken groeiden we uit tot een bedrijf met 30 werknemers in dienst. We produceren 60 ton chocolade per jaar”, vertelt de chocoladefan trots.

Bekende Engelse warenhuizen als Harrods hebben de lekkere kunstwerken inmiddels in hun assortiment opgenomen. Flo Broughton bewijst dat je, wanneer je van je passie je werk maakt, je erg ver kan komen. En, zoals de bakster zegt: „Chocolade laat je gewoon goed voelen in donkere tijden: daar is dus altijd vraag naar!”

Bron: Metronieuws, 15-12-2016

Turks restaurant biedt gratis kerstmaal aan daklozen

De eigenaar van een Turks restaurant in Londen vindt het een vreselijk idee dat er daklozen in zijn stad zijn die tijdens de kerst over straat zwerven. Daarom biedt de eigenaar van het restaurant op eerste kerstdag een driegangenmenu aan voor daklozen.

De eigenaar, Serdar Kigili, vindt dat niemand met kerst alleen zou moeten eten. Hij kwam op het idee omdat er in november een oudere vrouw uit de buurt zijn restaurant binnenkwam om te vragen of iemand haar kon helpen. Het lukte haar niet om haar raam dicht te krijgen.  De medewerkers van het restaurant twijfelden geen seconde. Toen de vrouw de volgende dag langskwam om hen te bedanken, vertelde ze dat ze met de kerst alleen zou zijn. De situatie van de vrouw deed Kiligi denken aan die van zijn moeder in Turkije. Hij heeft zijn moeder jaren niet gezien. Het management van zijn restaurant bedacht een fantastisch plan.

In eerste instantie plakte het team een papieren advertentie op het raam van het restaurant, met daarop een handgeschreven boodschap: „Niemand eet alleen met kerst. Wij zijn er om met jou te zitten. Gratis driegangenmenu voor daklozen van 12.00 tot 18.00 uur. Alle daklozen en ouderen zijn welkom.

Zijn post is meer dan duizend keer gedeeld op de pagina van het restaurant op Facebook. Het zorgde ervoor dat meer dan 25 mensen uit Londen vrijwillig willen meewerken aan het gezellige diner. Een groep taxichauffeurs uit het gebied heeft aangegeven de daklozen en ouderen gratis van en naar het restaurant te willen brengen. „Het gaat niet om religie, taal of cultuur. Het gaat om de gemeenschap”, zegt een van de managers van het restaurant. De 66 zitplaatsen in het restaurant zijn de gehele tweede kerstdag open om te komen eten. De manager  hoopt dat andere restaurants en winkels een voorbeeld nemen aan hen.

Bron: Metronieuws, 10-12-2016

Uitspraak oefenen: let eens op de lettergrepen

Chat

Regelmatig oefenen we in de les de uitspraak. Uiteraard is het belangrijk om te weten hoe je een bepaalde klank maakt.

Als je woorden goed uit wilt spreken, is het ook van belang dat je weet waar een lettergreep begint en waar hij eindigt. Om een woord in lettergrepen te verdelen, kijken we naar de klinkers. Als twee klinkers als één klank worden uitgesproken, beschouwen we ze als één klinker. Elke klinker vormt een lettergreep, samen met een of meer medeklinkers. In deze uitleg krijg je antwoord op de vraag: Waar begint en waar eindigt de lettergreep?

 

Wanneer laat je het lidwoord weg?

Chat

Waarom zeg je: “Ik ga met de bus“, maar zeg je ook “Ik ga met bus 6“? Voor wie Nederlands leert is het lastig om erachter te komen wanneer het lidwoord wel en wanneer het lidwoord niet moet worden gebruikt. In de Nederlandse taal kennen we meer dan 20 gevallen waarin het lidwoord weggelaten wordt. Op de pagina Grammatica & Spelling vind je bij de uitleg over de lidwoorden een overzicht met de meest voorkomende gevallen.

Wat is juist: gestofzuigd, stofgezuigd of stofgezogen?

Chat

De verleden tijd is stofzuigde en het voltooid deelwoord is gestofzuigd.

Het werkwoord stofzuigen bestaat uit twee delen: stof en zuigen. De delen stof en zuigen mogen niet uit elkaar gehaald worden, de delen zijn onscheidbaar. Het is dus niet: ik zuig stof, maar ik stofzuig.

Het ligt voor de hand het werkwoord te vervoegen als: stofzuigen – stofzoog – stofgezogen (net als zuigen – zoog – gezogen). 

Maar de afspraak is dat er geen sterke werkwoorden meer bijkomen om onze taal niet onnodig moeilijk te maken. En omdat stofzuigen een relatief nieuw werkwoord is, wordt het zwak vervoegd. Het is dus niet ik stofzoog, maar ik stofzuigde. Dus als er een nieuw werkwoord ontstaat en het is onscheidbaar, moet je het vervoegen als een zwak werkwoord. Ook al klinkt dat vreemd.

 

Bron: taaluilen.nl, taalwinkel.nl

Vrouwen leren tweede taal makkelijker dan mannen

Chat

Een groep taalwetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft onderzocht dat vrouwelijke immigranten gemiddeld beter zijn in het leren van een tweede taal dan mannen. De Nijmeegse onderzoekers zoeken de oorzaak in erfelijke aanleg.

Dit onderzoeksresultaat is een mooie opsteker voor de vrouwelijke NT2 cursisten! Ben je nieuwsgierig hoe dit precies zit? Hier vind je het artikel ‘Vrouwen leren tweede taal makkelijker dan mannen’ van Kennislink. Bij het artikel heb ik een lijst toegevoegd met de betekenissen van lastige woorden en woordcombinaties die in de tekst voorkomen, zodat je de tekst nog beter kunt begrijpen.

Toekomende tijd

Chat

Wanneer gebruik je het werkwoord zullen en wanneer gaan in een zin? Is er verschil tussen je zal en je zult? Hoe vraag ik nu precies iets op een beleefde manier? Zomaar een paar vragen die te maken hebben met het gebruik van de toekomende tijd.

In de praktijk gebruiken we vaak het werkwoord gaan als wie iets zeggen of schrijven over de toekomst. Het hulpwerkwoord zullen geeft ook aan dat de zin in de toekomende tijd (futurum) staat. De verschillende mogelijkheden om de toekomende tijd op de juiste manier te gebruiken heb ik op een rijtje gezet. Het is nuttig veel te oefenen, zodat je de verschillende vormen op de goede wijze leert te gebruiken. In de les hebben hebben we de toekomende tijd vooral mondeling geoefend. Hier vind je twee schriftelijke oefeningen over het gebruik van de toekomende tijd en de antwoorden.