De regels en uitzonderingen van meervoudsvormen

Galerij

Voor anderstaligen is het best moeilijk om te onderscheiden welke meervoudsvorm bij een zelfstandig naamwoord moet worden toegepast. Ook zijn er een hoop uitzonderingen op de regels voor het meervoud. We zetten de regels en de uitzonderingen op een rij.  Aan de hand van voorbeelden leggen we uit wanneer welke meervoudsvorm gebruikt wordt.

Vandaag hebben we geoefend met de verschillende meervoudsvormen. Dat is best moeilijk, maar door te oefenen kunnen we steeds beter de meervoudsvormen van elkaar onderscheiden en bepalen welke vorm we moeten kiezen. Hier vind je de regels en uitzonderingen aangevuld met voorbeelden.

Een artikel bomvol nieuwe woorden

Galerij

In de les lezen we vaak nieuwsartikelen om het begrijpend lezen te oefenen en de woordenschat te vergroten. Dit artikel gaat over Amir, een vluchteling uit Syrië, die in Arnhem woont. Hij startte een actie startte om warme winterkleding in te zamelen voor vluchtelingen in Griekenland. De actie werd een groot succes: de eerste bomvolle container is al onderweg naar Griekenland.

Het artikel staat ook bomvol met woorden die de cursisten niet of nauwelijks kennen. We leren de betekenissen en synoniemen van deze onbekende woorden. Ook besteden we aandacht aan hoe we deze woorden kunnen gebruiken in een andere context.

Lees hier het artikel over Amir

Werkwoorden met vaste voorzetsels

Galerij

Bepaalde werkwoorden hebben een voorzetsel nodig om betekenis te geven aan het werkwoord. Wat je je steeds af moet vragen is: is het voorzetsel een aanvulling op het werkwoord of staat het voorzetsel er los bij? Is het voorzetsel belangrijk voor de betekenis van het werkwoord, dan heb je te maken met een werkwoord met een vast voorzetsel.

Voorbeeld:

Ik wacht op de bus (wachten op: werkwoord met vast voorzetsel).

Ik wacht op de stoep (wachten: werkwoord, op de stoep geeft de plaats aan)

In de les besteden we in de les regelmatig aandacht aan het oefenen met werkwoorden met vaste voorzetsels. Hier vind je een lijst met werkwoorden met vaste voorzetsels en een oefening om de vaste combinaties te oefenen.

 

 

 

Voorzetsels

Galerij

Toen ik na de zomervakantie voorstelde om een aantal verschillende grammatica oefeningen te herhalen, kreeg ik van een van de cursisten te horen: “Ik ben alles weer vergeten!” Nou, dat viel wel mee. We zijn eerst begonnen met een oefening met voorzetels. Je merkt dat het goed is om dit onderdeel regelmatig te herhalen en vaste combinaties onder de aandacht te blijven brengen. Hier vind je de antwoorden van de oefening.