Eenvoudige uitleg over de gemeenteraadsverkiezingen

Link

In de les hebben we het geregeld over politiek en spreken we over thema’s die ons bezighouden, zoals onlangs over wonen.

Op woensdag 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Maar hoe zit het precies met deze lokale verkiezingen: hoe kun je stemmen, wie zitten in de gemeenteraad en wat gebeurt er na de verkiezingsuitslag? Een aantal organisaties werkt samen om zoveel mogelijk mensen in ‘gewone taal’ te informeren over dit onderwerp. Via deze links kun je informatie en eenvoudige uitleg vinden over de gemeenteraadsverkiezingen en onder meer hoe het stemmen in zijn werk gaat:

De verkiezingskrant van ProDemos en Stichting Lezen & Schrijven

Hoe werkt stemmen

Welke voegwoorden kan ik gebruiken? En waar plaats ik ze in de zin?

Link

Een onderwerp dat in de lessen steeds terugkomt is zinsbouw. Deze les richten we ons op het vormen van samengestelde zinnen. Van mijn cursisten hoor ik vaak dat ze het moeilijk vinden om op de juiste manier deelzinnen te combineren. Een enkelvoudige zin bestaat uit één hoofdzin en heeft maar één persoonsvorm. Een samengestelde zin bestaat uit meerdere hoofdzinnen of heeft een of meer bijzinnen. In hoofdzinnen staan onderwerp en persoonsvorm bij elkaar, in bijzinnen staan onderwerp en persoonsvorm niet bij elkaar.

Meestal herken je de delen van de samengestelde zin doordat er een komma of een voegwoord tussen staat. Allebei kan ook. Een voegwoord ‘plakt’ twee zinnen aan elkaar en zorgt ervoor dat het verband tussen (de inhoud van) de zinnen duidelijk wordt. Een voegwoord komt het meest voor in het midden van de zin, met links daarvan de ene zin en rechts daarvan de andere zin.

Maar welke voegwoorden gebruik je in hoofdzinnen en bijzinnen en wanneer schrijf je een komma? Dit zetten we in de les op een rij. Daarna gaan we oefenen met de voegwoorden en zinsbouw.

Een zakelijke brief schrijven

Link

Regelmatig krijgen de cursisten de opdracht om een brief te schrijven. Vandaag was de opdracht om een zakelijke brief op te stellen. Maar we begonnen met de indeling en opbouw van de brief. Welke gegevens noteer je op welke plek en hoe zorg je ervoor dat de tekst in de brief duidelijk en logisch is?

De opdracht was om een klachtenbrief te schrijven: Je hebt kaartjes besteld bij een ticketbureau, maar de bestelling is niet goed gegaan. Het doel van de brief is om het bureau te laten weten wat jouw klacht is (waarom je ontevreden bent over de gang van zaken) en het bureau te overtuigen om jouw voorstel uit te voeren (hoe het bureau de klacht kan oplossen op een manier die jij wenst).

De cursisten zijn heel ver gekomen! Ze moesten een aantal punten verwerken in de brief, maar ze kregen ook de vrijheid om zelf een klacht en een voorstel voor een vergoeding te formuleren. Wat de meesten cursisten lastig vinden is om precies te omschrijven welke klacht ze hebben en details te geven die het bureau nodig heeft om de klacht te behandelen en jouw voorstel uit te voerende kosten te vergoeden.

Nog een aantal tips op een rijtje:

– Probeer het doel van je brief zo duidelijk mogelijk te omschrijven (wat is jouw klacht en wat is jouw voorstel om deze klacht op te lossen?)

– Schrijf niet te lange zinnen (dan maak je minder fouten).

– Let op de zakelijke schrijfstijl (beleefde vorm): spreek de ontvanger met u aan.

– Controleer de aanhef, de afsluiting en de tekst in de alinea’s.

– Check of je alle noodzakelijke (adres)gegevens hebt genoteerd en de brief duidelijk en netjes is ingedeeld (denk aan de witregels/tussenruimte).

– Controleer de spelling en check het gebruik van de juiste werkwoordsvormen, lidwoorden en voorzetsels.

 

Samengestelde werkwoorden: scheidbaar en onscheidbaar

Link

In de Nederlands taal komen veel samengestelde werkwoorden voor zoals weggaan, beantwoorden en verkopen. Deze werkwoorden bestaan uit een werkwoord en een voorvoegsel (voorzetsel of bijwoord). Samengestelde werkwoorden zijn onder te verdelen in scheidbare en onscheidbare werkwoorden.

Hoe kom je erachter of je te maken hebt met een scheidbaar of onscheidbaar werkwoord? Wanneer en hoe splits je een scheidbaar werkwoord? We gaan eerst in op deze vragen en oefenen vervolgens met de werkwoordstijden en spelling van samengestelde werkwoorden.

Waar woon jij?

Link

De afgelopen lessen hebben we verschillende luister- en leesoefeningen gedaan die te maken hebben met wonen en onze woonomgeving. In interviews kwamen we te weten hoe mensen het ervaren als ze ver van hun werk wonen. Ook hebben we geoefend hoe je het gesprek met je buren kunt aangaan om je irritaties uit te spreken, bijvoorbeeld als je last hebt van hun harde muziek. In deze lessen zijn we weer genoeg woorden tegengekomen om onze woordenschat uit te kunnen breiden, zoals in deze tekst over woonvormen met bijbehorende woordbetekenissen .

 

Foodvlogs van man tot man

Link

Een geliefd onderwerp van de cursisten is eten. Dit artikel uit Metronieuws gaat over foodvlogs. Als reactie op de vele vrouwelijke foodbloggers en -vloggers, zijn twee mannelijke koks met een eigen Youtube-kanaal gestart. In hun vlogs zetten ze trendy food voor mannen op de kaart.

We breiden onze woordenschat uit met woorden zoals sufferd. Ook komen we in de tekst veel Engelse woorden tegen die in de Nederlandse taal zijn opgenomen.

Lees hier het artikel

 

Gebruik van het woord ‘er’

Link

Het gebruik van het woord ‘er’ in het Nederlands is vrij ingewikkeld. Het is niet altijd duidelijk wat de precieze betekenis van ‘er’ is en het woord kan op verschillende manieren gebruikt worden.

Vandaag zijn we bezig geweest om de manieren waarop ‘er’ wordt gebruikt van elkaar te onderscheiden. We hebben gemerkt dat het best lastig is om het woord ‘er’ op de juiste plaats in de zin te zetten, zeker wanneer er meerdere bijwoorden in de zin staan.

Hier vind je de uitleg van het gebruik van het woord ‘er’ en kun je oefenen met ‘er’ als plaatsaanduiding en  ‘er’ in combinatie met voorzetsels. Op de pagina Grammatica en spelling staan nog meer oefeningen met de antwoorden.